top of page
Zoeken

Verband tussen ultra-bewerkte voedingsmiddelen en cardiometabole problemen

  • Foto van schrijver: Mario Denoyette
    Mario Denoyette
  • 3 mrt
  • 2 minuten om te lezen

Een recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Network Open, heeft de associaties onderzocht tussen de consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen (UltraProcessed Foods of UPF) en verschillende cardiometabole risicofactoren bij jonge kinderen. Het onderzoek omvatte in totaal 1426 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 5,8 jaar, bijna gelijk verdeeld tussen jongens en meisjes, met als primair doel de relatie tussen UPF-consumptie en cardiometabole risicofactoren te onderzoeken.

 

Kinderen met de hoogste consumptie aan ultra-bewerkte voeding vertoonden verschillende ongunstige gezondheidskenmerken in vergelijking met kinderen die het minst deze voedingsmiddelen gebruikten. Ze vertoonden hogere BMI's, taille-hoogteverhoudingen, vetmassa-indexen en systolische bloeddruk. De prevalentie van overgewicht of obesitas was ook hoger, naast lagere niveaus van HDL- en LDL-cholesterol, wat mogelijke verstoringen van het lipidenmetabolisme impliceert. Moeders van kinderen met de hoogste UPF consumptie waren over het algemeen jonger, hadden een hogere BMI, hadden meer kans op overgewicht of obesitas, hadden minder kans om hun kinderen uitsluitend borstvoeding te geven en hadden een lager opleidingsniveau en een lagere arbeidsparticipatie. Deze factoren suggereren dat sociaal-economische en educatieve achtergronden een significante invloed hebben op de kwaliteit van het dieet en de gezondheid van kinderen.

 

De verschillen in voedingspatronen lagen in een hogere totale energie- en koolhydraatinname en hogere consumptie van yoghurt, zuivelproducten, suiker, snoep en suikerhoudende dranken. Daarentegen was hun inname van eiwitten, vetten, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, vezels, melk, kaas, wit vlees, onbewerkt rood vlees, eieren, vis, zeevruchten, groenten, fruit, noten, peulvruchten, granen en oliën lager.

 

Een vervanging van 100 gram van deze ultra-bewerkte voeding door 100 gram gezondere alternatieven werd in verband gebracht met een daling in vetmassa-index, BMI en nuchtere plasma-glucose. 

 

“Ons onderzoek benadrukt het belang van het bevorderen van de vervanging van ultra-bewerkte voedingsmiddelen door gezondere alternatieven, zoals onbewerkte of minimaal verwerkte opties, in pogingen om latere cardiometabole gezondheidsproblemen bij kinderen te voorkomen,” zei Nancy Babio, Ph.D., een van de onderzoekers, tegen CNN.

 

Dit onderzoek onderstreept het belang van het promoten van onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen in de vroege kinderjaren om cardiometabole risico's te verminderen. Sociaal-economische en educatieve ondersteuning voor gezinnen kan ook een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de voedingsgewoonten en het bevoreren van de gezondheid van kinderen.

 

Bron:     JAMA Netw Open. 2024;7(5):e2411852.

 

Vragen over gezonde keuzes voor je kinderen? Neem vrijblijvend contact op met je voedingsconsulent.




 
 
 

Comments


bottom of page